Wednesday, August 24, 2011

Buku resepi~!!!

Assalamualaikum.


Salam Ramadhan semua..asenye dh terlmbt sy nk ucap slmt berpuase sume..org lain dh sibuk ckp selamat hari raya tp xpe itu sume sy x kesah suka ati sy lah nk ckp pape pon..persetankan sume itu..bkn ape dh lme asenye x meluahkan isi hati d blog sy yg comel ini...errrr comel ke??? cukup melalutnye..

berbalik pada tjuk asal kte td sy nk cite pasal buku resepi...korang sume ade x buku resepi masak2??? ade x?? sape ade angkat tgn..cnfrm xde kn..sy sndri pon xde..org skrg ni mne ade dh buku2 resepi ni..sume dh on9 je nk cari2 resepi baru ni..btl kn?? termasuklah dr sy sndri..

aritu kemas punye kemas jeng2 sy terjumpa buku resepi arwah mak sy...wah terujenye sy..sy ase tu lah bnde berharga buat dr sy..dlu time arwah mak ade sy slalu jgk tgk buku tu tp buat2 x tahu mcm x penting je..tp skrg bila dh jmp tu mcm excited plak nk baca..wlaupon dh agak lama tp dia agak berguna..

byk jugak lah resepi2 arwah mak simpan dr sgale masakan, biskut, kek, gulai, kuih-muih semua ade..cara nk masak mee goreng pon ade..wah sgt2 berguna!!! mesti simpan!!!

tp kan zaman kite skrg ni dh xde dh buku resepi yg guna tulis tgn sndri sume dh yg ala2 majalah tu..tu x termasuk lg yg on9..almaklumlah zaman dlu dan zaman skrg cukup berbeza kn..

cukup!!!!

itu saje..=)

Salam...

7 comments:

aina halim said...

wahaaaa.. buku tu nak suh tan try tu. nak tengok sama ke tak rasanye. mesti excited gak kan tengok. hehe.

tan, umah datuk banyak buku resepi. lebih daropada 5 kot. banyak. yang umi beli ada, yang dapat percuma beli oven pon ada, haha.

tadi datuk masak ntuk bukak pose. ayam masak merah. biasa je. yang nak bagitaw nye, resepi kali ni cari online. nak kelainan kononya. nasib baik best ! muahahaha

shafizza fiza said...

wahh,bku recepi ek num..mak ija pun ada smpn gak..yg tls tngan pun ada..tp ija je yg mls nk tgk..hihi

fauziah hanum said...

datuk aina: wah..syoknye dtk masak t blh lah try mskn dtk..msti sdp ni..

best jgk ble ade buku2 resipi ni..blh blaja..tan tgh try nk masak gune buku resipi tu..arap2 jd mcm arwah mak tan masak..=)


ija: ija, ija buku resepi tlsn tgn mmg klasik lh kn..sme lah kt umah sy ni..kte skrg ni xde dh nk salin2 resepi ni..copy n paste kt internet je kn..hehe..=)

Ccomelnye die said...

Ad, cnfrm ad num. Org zman dhulu, era2 mak ayh kte cnfrm ade smpn. Hu,u. Sbb dlu2 kueh ad mcm2. Though die smple, p sdp. Cam kueh fmly ayh n mak maa. Bnyk smpn.

Alng2, tan sri dh jmpe bku resepi, ajomla g buat resepi dlm tu. Pat jga kta buat dnner kat seroja t. He,e

ieka said...

alhamdulillah ade buku resepi... ika dulu ada gak buku arwah ma ika.. tapi tah hanyut dibawa banjir.. time 2 dak kecik lagi.. mane tahu nk simpan2.. hehehe.. nnt boleh hanum buatkan masakan yang besh mcm mak hanum...

fauziah hanum said...

maa: btl2..org dlu2 xde lg internet2 ni dieorg tulis jela kn..

arrrr nk msak utk dinner..huhu..tkt cirit birit lak sume org nnt..

ika: aah bru2 ni jmp bku ni..pastu bru nk ase menghargai..time dlu2 pon bt xthu je..

insyAllah dlm proses nk tiru resepi dlm buku tu..=)

ieka said...

jage buku 2 elok.. ya.. nnt dah kawen anum pande masak mcm mak hanum..